COLUMNS


In de afgelopen periode heb ik in verschillende media een column over wijn geschreven. Een column staat hierna weergegeven.

I

Wijncolumn

De wijnkenner.


U kent ze vast wel die neef, buurman of collega van het werk die nadrukkelijk laat weten dat hij (het is zelden een vrouw) iets zinvols over wijn kan vertellen. Meestal begint hij met de vaste beginzin : Ik ben geen wijnkenner maar…. Vervolgens wordt er een betoog gehouden dat in het gunstigste geval uitmondt in het aanprijzen van een geweldig” wijntje” tegen een zeer aantrekkelijke prijs Toen ik de opleiding tot vinoloog afrondde kreeg ik uiteraard van mijn omgeving gelijk het stempel van wijnkenner. Dat hield bij een bezoek vaak in dat men na de koffie er eens goed voor ging zitten. De gastheer bood mij dan een glas wijn aan , keek mij verwachtingsvol aan en stelde de onvermijdelijke vraag wat voor wijn het was. Nu is blind proeven op zich al niet eenvoudig maar wanneer dat op een gezellig feestje met zoutjes en andere hapjes moet plaatsvinden is het helemaal lastig. Tegenwoordig gebruik ik een dergelijke situatie om uit te leggen hoeveel soorten wijn er zijn en hoe het technisch proeven in zijn werk gaat.

Tijdens een wijncursus aan beginners kreeg ik een keer de mogelijkheid om mijn veronderstelde reputatie als wijnkenner waar te maken. Eén van de cursisten had een fles meegebracht waarvan het etiket was afgeplakt om door de overige cursisten en mij blind te laten proeven. Nadat we de wijn besproken hadden kwam de hamvraag wat voor wijn het was. De cursisten kwamen niet veel verder dat dat het een smakelijke, stevige rode wijn was met een mooie intense kleur. De indiener van de wijn vroeg ook aan mij wat voor wijn het zou kunnen zijn. Groot was zijn verbazing , en die van de overige cursisten, toe ik aangaf dat het volgens mij een Bordeauxwijn was uit de Haut Medoc uit 2008. Toen ik na enig nadenken ook nog het chateau kon aangeven was het even stil in het leslokaal. Enkele momenten heb ik hiervan genoten en hen toen uit de droom geholpen. Toen ik de kurk uit de fles trok kon ik het jaartal, de wijnstreek en het chateau aflezen op de kurk….


Reageren op deze column?

Mail naar : jan.j.c.meijer@gmail.com