Er zijn verschillende cursussen.

Wanneer u het wijnproeven op een hoger niveau wilt brengen is het noodzakelijk ook over adequate theoretische kennis te beschikken. U kunt deze informatie van het internet halen of uit boeken, maar mijn ervaring is dat het veel beter gaat in samenspraak met andere wijnliefhebbers. Het volgen van een  op uw niveau gerichte wijncursus is dan een goede aanpak.

U kunt bij WIJSMETWIJN een keuze maken uit 3 verschillende wijncursussen waarvan er 1 met een door het SWEN  ( Stichting Wijn Examen Nederland) erkend examen afgerond kan worden. 

Al het materiaal dat noodzakelijk is voor de cursus (proefformulieren, spuugbakken enz.) is aanwezig. Ook bestaat de mogelijkheid dat u via E-mail informatie ontvangt over cursusonderwerpen. U ontvangt op de eerste avond een set van 6 proefglazen die uw eigendom wordt. Per bijeenkomst wordt er steeds minimaal 6 wijnen geproefd in de prijsklasse €5 tot €25.


U hoeft alleen uw goede humeur mee te nemen!


 


Eerste kennismaking met wijn. C1


Deze cursus bestaat uit 1 bijeenkomst waarin veel aandacht wordt besteed aan het (technisch) proeven van wijn. Dit vindt plaats aan de hand van een 7-tal zeer uiteenlopende wijnen. Daarnaast komen verschillende onderwerpen aan de orde die het beter mogelijk maken om bij de slijter of supermarkt tot een verantwoorde keus te komen zoals:
-  nieuwe en klassieke wijnlanden
-  druivensoorten en soorten wijn
-  smaakprofielen

Deze cursus kan ook heel goed bij u thuis plaatsvinden. Wanneer u met ongeveer 8 wijnliefhebbers bent kunt u rekenen op een gezellige en zeer leerzame avond. 

Wanneer u het tijdig aankaart is het goed mogelijk om speciale onderwerpen in de cursus mee te nemen.Verdere kennismaking met wijn. C2

Deze cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten waarbij het actief proeven steeds een centrale rol speelt. Daarnaast wordt in de eerste les behandeld welke druivensoorten van belang zijn en welke soorten wijn er te onderscheiden zijn. Ook het serveren en bewaren van wijn komt aan de orde. In de tweede les worden de klassieke wijngebieden behandeld en wordt inzicht gegeven in de verschillende manieren waarop wijn gemaakt wordt.
In de derde les komen de wijnen uit de Nieuwe Wereld uitgebreid aan bod. Tot slot wordt de combinatie wijn en spijs kort behandeld. De te proeven wijn (per bijeenkomst steeds min. 6 soorten) hebben zoveel mogelijk betrekking op de gebieden die besproken worden.

 

SWEN 1 CURSUS


Deze cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten die als volgt zijn opgebouwd:

Avond 1
- Wat is wijn
- Korte geschiedenis van wijn
- Wijnproeven deel 1 (theorie en praktijk)
- Wijnstreken over de wereld
- Proeverij van 6-8 wijnen uit de gehele wereld

Avond 2
- Behandeling van de franse wijngebieden
- Vinificatie witte en mousserende wijn
- Wijnprofielen
- De jaarcyclus in de wijngaard
- Wijnproeven deel 2
- Proeverij van 6-8 wijnen uit Frankrijk

Avond 3
- Behandeling van de wijngebieden in Spanje, Portugal en Italië
- Vinificatie van rode en rose wijn
- De wijngaard, het klimaat en het terroir
- Belangrijke druivenrassen
- Proeverij van 6-8 wijnen uit Spanje, Portugal en Italië

Avond 4
- Behandeling van de overige wijngebieden in Europa
- Vinificatie van zoete en versterkte wijn
- Welke wijn bewaren en welke juist niet
- Hoe zelf een proeverij te organiseren
- Proeverij van 6-8 wijnen uit de overige wijngebieden van Europa

Avond 5
- Behandeling van de wijngebieden uit de nieuwe wereld
- Hoe kom ik aan informatie over wijn
- Wijn en gezondheid
- Wijn en spijs combinaties
- Proeverij van 6-8 wijnen uit de nieuwe wereld